Etherische olie

Wat is etherische olie

Etherische oliŽn zijn zeer geconcentreerde plantenextracten die een rechtstreekse en zeer krachtige uitwerking kunnen hebben.
Het zijn zeer ingewikkelde verbindingen, die in de cellen van de plant worden aangemaakt uit vele verschillende stoffen.
Hierdoor ontstaan de specifieke geur en eigenschappen die eigen zijn aan de olie van die bepaalde plant.

witte roos (10K) Etherische olie speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de plant.
Ze zijn voor planten
- de opslagplaats voor energie, Bijvoorbeeld Bergamot deze is opwekkend, herstelt het verloren gegane zelfbewustzijn, frist de ziel op en geeft weer plezier in het leven.
Bij lusteloosheid zijn ook oregano, tijm en citroen goed bruikbare etherische oliŽn.
- de dragers van informatie, net als bloed in het menselijk lichaam.
- de regelaars van de temperatuur: koortsverlagend zoals citroen, gember eucalyptus
- zij geven de geur aan de plant, denk aan de lekkere geur van roos, jasmijn enz.
- zij beschermen de plant tegen bacteriŽn en schimmels. Bij zwemmerseczeem b.v worden tea tree, lavendel en peterselie gebruikt.


Etherische olie bevindt zich in verschillende delen van de plant o.a. in de zaden, de schors, de bladeren, de takken de bloesem, het kernhout, de was en de hars.
De bittere sinaasappelboom b.v. kent drie verschillende soorten olie.
1.Neroli uit de bloesem. Deze wordt gebruikt voor spijsverteringsklachten, is celgroeistimulerend, heeft een kalmerende uitwerking op het hart, is heel goed bij depressies en een grote emotionele shock.
2.Petit grain uit de twijgen, gebruikt bij maagklachten, heeft een ontspannende werking, is opbeurend in angsttoestanden.
3. Bittere sinaasappel uit de schil van de vrucht. De etherische olie van een sinaasappel bevindt zich in de schil, dit merk je als je erin knijpt, de olie spuit er dan uit. Sinaasappel is goed voor de spijsvertering, hoest, maagpijn, slechte doorbloeding.

Genezende energie

De vorm, de structuur, de kleur, de groeiwijze, het favoriete klimaat of de hoogte waarop planten groeien zeggen iets over hun genezende energie.
den (13K)

Een plant die dicht bij de grond groeit, zal een andere energie hebben dan een plant die zich voortdurend naar boven wil opwerken.
De werking van stekelige doornige planten of ruw aanvoelende planten is anders dan die van gladde zacht aanvoelende . Bijvoorbeeld lavendel en rozemarijn, deze vertonen in hun geneeskrachtige werking een groot verschil. De stekelige rozemarijn geeft een levendige, activerende olie. De zachte lavendel is een kalmerende en evenwicht brengende olie.

Het klimaat en de hoogte waarop een plant groeit, is ook van invloed op haar genezende krachten.
De olie van een plant afkomstig uit de bergen of zeer hoog gelegen gronden heeft een meer verfijnde en vluchtiger energie dan olie afkomstig uit de wortels, deze hebben vaak een zeer sterk aardend karakter.

OliŽn van takken en bladeren vertonen een groot verschil wat hun werking betreft. Dit komt door de verscheidenheid van vormen, afmetingen, kleuren en structuren.
Zoals in het voorbeeld van de rozemarijn en lavendel.

Bomen staan voor volmaakt evenwicht, hun takken reiken ver naar de hemel en hun wortels steken diep in de aarde.
Lang voordat de kunst van het destilleren werd uitgevonden werd de hars en het geurige hout van de bomen al gebruikt als wierook.

Bloemen staan symbool voor volmaaktheid of voor spirituele eigenschappen. De ongerepte lelie, de volmaakte roos, het nederige viooltje enz. OliŽn gewonnen uit vruchten en zaden , met name de citrusfamilie hebben voedende eigenschappen en leveren het voedsel voor het subtiele lichaam. Deze oliŽn worden het meest gebruikt als antidepressiva.


Planten die op biologische wijze worden gekweekt hebben meer energie dan planten die met chemische stoffen zijn opgekweekt. De etherische olie is krachtiger, voller en bezit meer geneeskracht.

witte roos

© www.mijn-eigen-website.nl (design)